Fővárosi Vízművek Zrt. Békásmegyeri telep villamos rekonstrukció

A Duna közvetlen Budapest fölötti szakaszán, a Szentendrei szigeten, valamint a folyó jobb és bal partján lévő védett területek alkotják az északi vízbázist, amely a fővárosi vízszükséglet nagyobbik részét, mintegy 70 százalékát elégíti ki. A Szentendrei-sziget mind mennyiségi, mind minőségi adottságait tekintve kiemelkedő vízbázis-komplexum. Az itt kitermelhető víz ivóvíz-minőségű, fertőtlenítés után közvetlenül a vízhálózatba juttatható, vagyis további tisztításra nincs szükség.
Békásmegyer
A Szentendrei-szigeten termelt vízmennyiség a Balparti telepek és a Békásmegyeri telep között oszlik meg. A víz ide is a Duna alatti bujtatókon érkezik, és a régi, 1934-ben és 36-ban, és az új, bővítésként, 1977-ben épült gépház szivattyúi nyomják a csőhálózatba. A telepről kiinduló két 800 milliméteres és egy 1200 milliméteres fővezetékek a budai oldalt látják el, végpontjaik a Krisztinavárosi, illetve Gellért-hegyi medencék. A telep egy többhektáros parkban terül el.

A régi gépházban helyezték el a békásmegyeri lakótelep ellátására szolgáló 0,4 kV-os gépeket, melyek a Rókahegyi medencét töltik.

Az új gépházban az eredeti 1977-es kialakításban a szivattyúegységek 10 kV-os motorjaiból 4 db állandó, 2 db pedig hajtás szabályzott fordulatszámú volt.

A Fővárosi Vízművek Zrt. 2013. évben döntést hozott a Békásmegyeri telep teljes körű, napjainknak megfelelő eszközökkel történő felújításáról.

A gépház villamos rekonstrukció 3 ütemben történt, illetve történik.

A rekonstrukciókra a Fővárosi Vízművek Zrt. Zrt. „Egyszerűsített közbeszerzési eljárásokat” írt ki 2014. évtől kezdődően napjainkig, amelyekből az 1. és a 2. ütem teljes terjedelmére a 3. ütemben pedig a technológiai irányítástechnikai vezérlőszekrények gyártására kaptunk megbízást.

Az 1. ütemben 2014. évben a meglévő szivattyúkhoz 4 db új EVIG gyártmányú motor került telepítésre, amelyből 2 db 10 kV-os állandó fordulatszámú indító ellenállással, 2 db pedig Schneider blokk-transzformátoron és ABB frekvenciaválton keresztül megtáplált szabályzott fordulatszámú 690 V-os motor.

A 2. ütemben 2015. évben a teljes 10 kV-os elosztóberendezés cseréjére került sor, amely egy 20 cellából álló ABB ZS1 típusban, a legkorszerűbb Protecta gyártmányú digitális védelmekkel lett kialakítva.

A kivitelezés részét képezték még az alábbi feladatok is:

  • kapacitív meddő energia automatikus kompenzálása 10 kV-os feszültségszinten 1 db 150 és 1 db 300 kVAr-os  MANGOLD gyártmányú söntfojtóval
  • régi gépházi 10 mezőből álló Moeller ID-2000 típusú 0,4 kV-os főelosztó berendezés átalakítása
  • új gépházi 3 mezőből álló RITTAL 0,4 kV-os elosztó berendezés telepítése
  • 2 db 10/0,4 kV-os 630 kVA-es házi üzemi feladatokat ellátó Siemens száraztranszformátor telepítése
  • 10 és 0,4 kV-os primer, jelző-, működtető kábelezés
  • üzemirányítási rendszerbe való integrálás

Mindkét ütemben a kivitelezés a szerződés szerinti határidőre és a Fővárosi Vízművek Zrt. által elvárt magas minőségi követelményeknek megfelelően készült el.

A 3. ütemben a 2016. évben a technológiai irányítástechnikai rendszer részét képező vezérlőszekrények gyártására kaptunk megbízást melynek teljesítése jelenleg is folyamatban van.

Aktuális

Fővárosi Vízművek Zrt. Békásmegyeri telep villamos rekonstrukció2016. 09. 9.

A Duna közvetlen Budapest fölötti szakaszán, a Szentendrei szigeten, valamint a folyó jobb és bal partján lévő védett területek alkotják az északi vízbázist, amely a fővárosi vízszükséglet nagyobbik részét, mintegy 70 százalékát elégíti ki. A Szentendrei-sziget mind...

Bővebben

Telepítettük a pápai reptéren épülő SAC Hangárkomplexum 0,4kV-os főelosztó berendezéseit2016. 09. 7.

Idén átadásra kerül a SAC Hangárkomplexum, amely a program eddigi legnagyobb beruházása a Pápai Bázisrepülőtéren. A SAC (Strategic Airlift Capability), vagyis a Stratégiai Légiszállító Képesség program 12 tagország, köztük Magyarország közös szövetsége, amely stratégiai...

Bővebben

Befejeződtek az FCSM Zrt. Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepén végzett munkálatok2014. 12. 18.

2014. december 15-én átadásra kerültek a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepén lebonyolított munkák.

A telep területén meglévő 2 db gázmotor mellé a beruházó egy újabb 1200 kW-os gázmotort telepíttetett, melyet a telep...

Bővebben

Újra teljes vonalon jár a 3-as villamos2014. 12. 3.

Végéhez közeledik a 3-as villamos vonalának több mint egy éve tartó felújítása, ezen belül az áramátalakítók átalakítása, ezért 2014. november 30.-tól, vasárnaptól újra teljes vonalán, azaz a Mexikói út M és a Gubacsi út között jár a 3-as villamos. Bővebben

Újra jár a budapesti 1-es villamos2014. 05. 5.

Minden Budapesten élőt, illetve ott közlekedőt érinti a város egyik legfontosabb közlekedési eszközének, az 1-es villamosnak a régen várt felújítása, melynek első szakasza a napokban készült el, így 2014. május 5-től újra jár a villamos az Árpád hídon egészen a...

Bővebben